Alweer de 5e opleiding Trailruntrainer

4 redenen voor opleiding trailrunning trainer

12 april 2019 – Waarschijnlijk valt het woord ‘trail’ ook steeds vaker in jouw club of loopgroep. Trailrunning is veranderd van een hype naar een blijvend onderdeel voor hardlopers. Off road hardlopen is wel even wat anders dan een lange duurloop over het spiegelgladde asfalt. Hieronder vind je vier redenen waarom er een echte opleiding voor is opgezet. Je moet andere trainerskwaliteiten leren om je clubgenoten te helpen in hun ontwikkeling.

1 Heerlijk die vrijheid

Trails staan voor hardlopers garant voor het ervaren van vrijheid. In de natuur met veel afwisseling in het landschap genieten lopers van iedere meter. Maar een 10 km op de weg voelt heel anders dan 10 km op een trail. In Nederlandse omstandigheden heb je veel korte klimmetjes. Als het droog weer is, kom je regelmatig zand tegen en als het nat is wordt dat modder. En modder betekent ook minder grip. Je bent als trainer nodig omdat je lopers moet laten zien hoe je op trails de ideale lijn kiest. Omdat je als trainer weet dat de belasting van onder- en bovenlichaam volledig anders is dan op de weg.

2 Trailen is een uitdaging maar moet wel veilig

Lopers genieten bij iedere stap maar het moet het liefst wel veilig verlopen. Hardlopen in de natuur gaat goed maar ook daar liggen, zij het andere, blessures op de loer. De opleiding heeft veel aandacht voor veiligheid. Hoe goed een loper ook is, als trainer heb je de taak risico’s te beheersen/beperken en om je lopers op preventie te wijzen. De praktijk leert dat trainers daarin bijgeschoold moeten worden, specifiek voor de trails. EHBO, vochtbalans, belasting, ontwikkeling van kracht en uithoudingsvermogen, preventie van blessures; het zijn hot items voor de trainer.

3 Geheimen

Bij trailrunning heerst de mythe dat je alleen maar snel loopt. Soms is de uitdaging van het landschap te groot en moet je uit de hardloopversnelling terugschakelen. Lopers moeten daar aan wennen. Daar kun je ook veel winst behalen. Wandelen betekent minder snelheid dan hardlopen maar wie nu goed zijn tempo bepaalt kan de concurrentie in trailevenementen het vuur na aan de schenen leggen. Als trainer heb je heel veel mogelijkheden om tempo, coördinatie, wandelen en hardlopen te trainen. Het is echt een uitdaging voor de hardloper maar ook voor de trainer. Er zijn nog veel meer geheimen van het lopen van een goede trail.

4 Didactiek

Je lopers willen niet beziggehouden worden, ze willen echt iets van je leren. Het blijkt nog helemaal niet zo makkelijk om (trail)training te geven. Want met het kennen van de trailtechnieken ben je er nog niet. Hoe zorg je ervoor dat ze iets van je leren? Dat ze elke keer weer progressie boeken? In welke stappen biedt je het aan? Hoe stel je je als trainer op richting beginnende trailers, en wat verander je bij gevorderde trailers? Wat maakt dat je lopers met dezelfde set oefeningen óf wel leren, óf niet? Dit gaat allemaal over didactiek. Didactiek die je kunt toepassen op alle soorten trainingen, op de baan, weg of trails.

De meerwaarde voor jou als trainer

De Opleiding TrailrunningTrainer – basis is een veelzijdige en het is een echte uitdaging. Ben je al hardlooptrainer en wil je jouw trailgroep net dat beetje meer kunnen geven? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. Je leert veel en na afloop krijg je het diploma waarmee jij hopelijk vele tientallen potentiële trailrunners op pad helpt. Deze opleiding wordt door de Atletiekunie gewaardeerd met maar liefst 8 licentiepunten! Schrijf je vandaag nog in, de komende opleiding vindt plaats op de dagen 11 mei, 25 mei en 8 juni 2019.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: