Test Coros Vertix


Coros Vertix Mountain Hunter

Het werd tijd voor een gedegen testverslag! Sinds juni ben ik ambassadeur van het horlogemerk Coros. Sinds die tijd loop ik te prijken met een Coros Vertix Mountain Hunter. Waarom nu pas een verslag? Ik vind dat je niet in een paar weken kunt zeggen hoe hij functioneert. En getest heb ik hem! En verklap ook al vast de uitkomst. Uiteraard wordt er van je verwacht dat je een goed en gedegen review schrijft vanuit jouw ambassadeursschap naar het merk toe. Maar ik meen het echt dat als ik hem niet had gekregen, ik hem zelf had aangeschaft! Ik zal per onderdeel proberen uit te leggen waarom 😉

Hoogtemeter

Ik mag wel zeggen dat deze klok zeer nauwkeurig is. Ik heb er mee geklommen tot zo’n 4100 meter. Heb er op hoogte onder bladerendek mee gelopen. Daar waar je 9 van de 10 keer een klok moet kalibreren op de officiële hoogte waar je bent (bv bij het bordje met de officiële hoogte) zeker als de klok voor het eerst gebruikt. Hoefde ik dat met de Vertix in geen van de gevallen te doen. En dat heb ik nog niet gehad bij een Suunto of Garmin. Zelfs sommige routes meerdere keren gelopen en steeds hetzelfde resultaat.

Batterijduur

Simpel gezegd, de levensduur van de batterij is GEWELDIG!. Met maximaal 45 dagen regelmatig gebruik, 60 uur in volledige GPS-volgmodus en 150 uur in Ultratrac. Daar kan geen andere klok op de markt tegenop. Ik heb hem 3 weken om mijn pols waarvij ik per dag 2 x naar mijn werk fiets en daarnaast minimaal 3 x per week train. En pas dan moet hij opgeladen worden. Hij laadt super snel op, binnen een paar uur, en indien nodig kan je de levensduur van de batterij verlengen door Bluetooth uit te schakelen of door GLONASS niet in te schakelen.

Ik nam dit horloge mee naar Frankrijk en Oostenrijk voor een paar weken wandelen en trailrunning en hoefden hem nooit op te laden, ondanks het aantal activiteiten dat ik daar deed. 

Gebruikerservaring

Met drie responsieve knoppen (scrollen / selecteren, terug en licht) en een groot, helder scherm is de Coros zeer gemakkelijk in gebruik. Het heldere display functioneerde zowel bij helder daglicht als ’s nachts goed. Vanaf het startscherm kan je dagelijkse gegevens zoals huidige hoogte, hartslag, luchtdruk en meer bekijken door de verschillende schermen te bladeren. De kleurrijke grafieken onder elke categorie zijn echt fijn. Volgactiviteiten zoals wandelen, bergbeklimmen en trailrunning zijn toegankelijk door op de scrollknop te klikken. Extra functies, waaronder timers, alarmen, kompas, bloedzuurstofmonitoring, navigatie en algemene instellingen zijn te vinden door de terugknop ingedrukt te houden. Het vergrendelen van de klok gebeurd vaak door de homeknop ingedruk te houden van een klok. Het gebeurd dan nog wel eens dat de klok vrij strak tegen je hand aan zit, of bijvoorbeeld met het lopen met poles dat de timer stopgezet wordt tot veel ergernis. Bij de Coros Vertix kan je kiezen om of te ontgrendelen middels het langdurig indrukken van de scrollknop, of om de scrollknop kriekwart te draaien. En daar door ontgrendeld hij nooit per ongeluk onderweg.

Ik vind het geweldig dat je tijdens elk type activiteit de verschillende gegevens en het aantal schermen kon aanpassen. Het GPS signaal pakt hij zeer snel waar door je snel op pad kunt. De Coros-app heeft een strak ontwerp en is eenvoudig te gebruiken, wat vrijwel alles is wat we willen in een app!

Pasvorm

Hoewel de wijzerplaat aanzienlijk is, voelt hij heerlijk aan. De band is comfortabel en gemakkelijk verstelbaar voor verschillende polsmaten, en hij is duurzaam zonder te dik aan te voelen.

Kenmerken

Hoewel het minder activiteiten bijhoudt dan bv een Garmin, rekening houdend met de ABC-functies, fitness- en slaaptracking, de mogelijkheid om teksten te lezen via het horloge en de hartslag- en bloedzuurstofmonitoring, vind ik dat de Coros Vertix nog steeds bijna alle functies heeft die je nodig hebt voor het bereiken van jouw doelen.

Hoogtemeter en barometer

De hoogtemeter en barometer geven beide grafieken van de afgelopen 24 uur weer, waarbij ze elk elke tien minuten automatisch worden afgelezen. Je kunt terug bladeren door de stappen en de exacte hoogte en luchtdruk voor elk punt van de dag bekijken, en het geeft je ook een gemiddelde waarde van de afgelopen 6 uur.

Kompas

Het kompas kalibreert snel door het horloge in cirkels te draaien. Maar uiteraard betreft het een klok die kapot en of leeg kan raken. Dus neem altijd een kaart en een handmatig kompas mee onderweg!

Tijdwaarneming

Dit horloge heeft alle standaard tijdwaarnemingsfuncties, waaronder een stopwatch, timer en de mogelijkheid om talloze alarmen in te stellen. De tijd en datum kunnen handmatig worden ingesteld of door deze automatisch te laten synchroniseren wanneer deze via Bluetooth op uw telefoon is aangesloten. Je kunt ook kiezen of u een digitale of analoge tijdweergave op uw startscherm wilt hebben.

Fitness-tracking

Fitness-tracking is een ander gebied waarop de Vertix schittert. Naast VO2-metingen en aanbevelingen voor trainingsintensiteit en rust, vergelijkbaar met wat u zou vinden in sommige Garmin- en Suunto-modellen, biedt het ook 24/7 bloedzuurstofmonitoring om u te laten weten hoe jouw lichaam zich aanpast aan extreem grote hoogten en wanneer je veilig hoger kan gaan. Hoewel de meesten van ons deze functie niet elk weekend zullen gebruiken, is het een behoorlijk ongelooflijke tool.

De hartslag wordt ook elke 10 minuten bijgehouden en u kunt een grafiek van de afgelopen 24 uur aan metingen scannen. Dit is ook de belangrijkste functie die het volgen van slaap mogelijk maakt, en samen kunnen de twee nuttig zijn om te bepalen hoe u herstelt van zware inspanningen. Zoals bij alle horloges die polshartslagmeting bieden, moet je er rekening mee houden dat ze in nauwkeurigheid tussen gebruikers kunnen variëren en nooit zo nauwkeurig zullen zijn als een hartslagmeter met borstband. Dit soort trackingfuncties zijn geweldig om u inzicht te geven in algemene trends in uw conditie, maar vergeet niet om alles met een korreltje zout te nemen.

GPS

Dit horloge biedt zowel GPS als GLONASS, waarbij standaard alleen GPS is ingeschakeld. Als u beide gebruikt, wordt de nauwkeurigheid verhoogd, maar de levensduur van de batterij iets korter. Tijdens het testen heb ik vast kunnen stellen dat dit horloge zeer nauwkeurig is met zijn afstanden. Bij het vergelijken van de gevolgde routes na activiteiten met satellietkaarten, waren ze ook erg nauwkeurig. Zie bv de foto van de lijnen tijdens een krachttraining in een parkeergarage! 

Parkeergarage Elst

Software

Softwarematig wordt alles vastgelegd wat je nodig hebt per dag, week, maand en jaar. Zo houdt hij bij:

Active energy, Exercise time, Steps, Heartrate, Sleep, Training Load, Fitness index, Fitness level.

Je kan jouw trainingsprogramma’s maken en uploaden. Daarnaast kan je je watchfaces en alle schermen naar eigen inzicht aanpassen. De app ziet er mooi en overzichtelijk uit en is makkelijk in de bediening.

Conclusie

Dit horloge is comfortabel, zeer gebruiksvriendelijk, zeer nauwkeurig en een batterij die maar niet stopt. Nu Coros voortdurend firmware-updates vrijgeeft, inclusief het toevoegen van meer activiteiten om bij te houden, lijkt het erop dat deze alleen maar beter zal worden. Dit horloge is stijlvol genoeg en heeft de juiste mix tussen smartwatch-functies en serieuze bergcapaciteiten om de overgang van kantoor naar alpine te maken. Of je nu aan het wandelen bent in de Himalaya of aan het trailrunnen op de Posbank, de Vertix is ​​mijn keuze!! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: