Lopen met een mentale blessure is best lastig!

Ik krijg al enige tijd vragen van “wat is het stil” en “wanneer ga je weer eens wat afstanden lopen” Velen van jullie weten dat ik complexe chronische ptss heb. Waar ik voorheen de lange afstanden nodig had om het koppie leeg te maken, lukt dat nu al enige tijd niet meer. Sterker nog, de afstanden zijn vaak nu mijn grootste vijand. In mijn werkbare jaren bij de politie te veel gezien en meegemaakt. Al 4 keer liep de emmer helemaal over. Maar nu liep de emmer opeens helemaal leeg. Op 1 april volgt mijn eervolle ontslag na een goede 30 jaar bij de politie. Lopen is vaak lastig. Lastig omdat de nachtrust heel vaak wordt onderbroken door herbelevingen die zowel in de nacht als overdag door het hoofd heen spoken. Zo sta ik weer met een 6 weken oude baby in mijn handen die overleden is, of probeer ik 2 kinderen uit een brandende auto te trekken waarbij er 1 leven verbrandt. Of een vechtpartij met een verdachte waarbij ik genoodzaakt was te schieten met alle gevolgen van dien. Of een jongen van 17 die bedolven werd onder plaatstaal materiaal waarbij in de hersenen op mijn broek en schoenen had zitten. En dit…….dit zijn maar een paar voorbeelden. Mensen snappen vaak niet wat het is om ptss te hebben. In voel mij absoluut geen slachtoffer laat dit duidelijk zijn. Maar uitleggen wat ik mankeer en hoe dit is gekomen ben ik mee gestopt. Maar lopen is vaak lastig. Lastig omdat ik moe ben, overprikkeld ben, het gewoonweg niet lukt enz! Maar toch trek ik gewoon 3 a 4 keer per week mijn trail/hardloop schoenen aan! Dit omdat ik weet dat het goed voor mij is! Dus mensen, ik loop nog steeds. Vaak omringt met fijne mensen die het begrijpen en geen moeilijke vragen stellen. Echter het geven van trainingen aan grote groepen merk ik dat dit heel lastig is. Dit door de ptss en alle klachten die deze met zich mee brengen. Dus dat doe ik nagenoeg ook niet meer. Maar het leven houdt niet op! Er komen vast weer nieuwe dingen op mijn pad waar ik wel weer mee aan de slag kan en mijn hart weer sneller van gaat kloppen. Tot op de Trails…….

Test Coros Vertix


Coros Vertix Mountain Hunter

Het werd tijd voor een gedegen testverslag! Sinds juni ben ik ambassadeur van het horlogemerk Coros. Sinds die tijd loop ik te prijken met een Coros Vertix Mountain Hunter. Waarom nu pas een verslag? Ik vind dat je niet in een paar weken kunt zeggen hoe hij functioneert. En getest heb ik hem! En verklap ook al vast de uitkomst. Uiteraard wordt er van je verwacht dat je een goed en gedegen review schrijft vanuit jouw ambassadeursschap naar het merk toe. Maar ik meen het echt dat als ik hem niet had gekregen, ik hem zelf had aangeschaft! Ik zal per onderdeel proberen uit te leggen waarom 😉

Hoogtemeter

Ik mag wel zeggen dat deze klok zeer nauwkeurig is. Ik heb er mee geklommen tot zo’n 4100 meter. Heb er op hoogte onder bladerendek mee gelopen. Daar waar je 9 van de 10 keer een klok moet kalibreren op de officiële hoogte waar je bent (bv bij het bordje met de officiële hoogte) zeker als de klok voor het eerst gebruikt. Hoefde ik dat met de Vertix in geen van de gevallen te doen. En dat heb ik nog niet gehad bij een Suunto of Garmin. Zelfs sommige routes meerdere keren gelopen en steeds hetzelfde resultaat.

Batterijduur

Simpel gezegd, de levensduur van de batterij is GEWELDIG!. Met maximaal 45 dagen regelmatig gebruik, 60 uur in volledige GPS-volgmodus en 150 uur in Ultratrac. Daar kan geen andere klok op de markt tegenop. Ik heb hem 3 weken om mijn pols waarvij ik per dag 2 x naar mijn werk fiets en daarnaast minimaal 3 x per week train. En pas dan moet hij opgeladen worden. Hij laadt super snel op, binnen een paar uur, en indien nodig kan je de levensduur van de batterij verlengen door Bluetooth uit te schakelen of door GLONASS niet in te schakelen.

Ik nam dit horloge mee naar Frankrijk en Oostenrijk voor een paar weken wandelen en trailrunning en hoefden hem nooit op te laden, ondanks het aantal activiteiten dat ik daar deed. 

Gebruikerservaring

Met drie responsieve knoppen (scrollen / selecteren, terug en licht) en een groot, helder scherm is de Coros zeer gemakkelijk in gebruik. Het heldere display functioneerde zowel bij helder daglicht als ’s nachts goed. Vanaf het startscherm kan je dagelijkse gegevens zoals huidige hoogte, hartslag, luchtdruk en meer bekijken door de verschillende schermen te bladeren. De kleurrijke grafieken onder elke categorie zijn echt fijn. Volgactiviteiten zoals wandelen, bergbeklimmen en trailrunning zijn toegankelijk door op de scrollknop te klikken. Extra functies, waaronder timers, alarmen, kompas, bloedzuurstofmonitoring, navigatie en algemene instellingen zijn te vinden door de terugknop ingedrukt te houden. Het vergrendelen van de klok gebeurd vaak door de homeknop ingedruk te houden van een klok. Het gebeurd dan nog wel eens dat de klok vrij strak tegen je hand aan zit, of bijvoorbeeld met het lopen met poles dat de timer stopgezet wordt tot veel ergernis. Bij de Coros Vertix kan je kiezen om of te ontgrendelen middels het langdurig indrukken van de scrollknop, of om de scrollknop kriekwart te draaien. En daar door ontgrendeld hij nooit per ongeluk onderweg.

Ik vind het geweldig dat je tijdens elk type activiteit de verschillende gegevens en het aantal schermen kon aanpassen. Het GPS signaal pakt hij zeer snel waar door je snel op pad kunt. De Coros-app heeft een strak ontwerp en is eenvoudig te gebruiken, wat vrijwel alles is wat we willen in een app!

Pasvorm

Hoewel de wijzerplaat aanzienlijk is, voelt hij heerlijk aan. De band is comfortabel en gemakkelijk verstelbaar voor verschillende polsmaten, en hij is duurzaam zonder te dik aan te voelen.

Kenmerken

Hoewel het minder activiteiten bijhoudt dan bv een Garmin, rekening houdend met de ABC-functies, fitness- en slaaptracking, de mogelijkheid om teksten te lezen via het horloge en de hartslag- en bloedzuurstofmonitoring, vind ik dat de Coros Vertix nog steeds bijna alle functies heeft die je nodig hebt voor het bereiken van jouw doelen.

Hoogtemeter en barometer

De hoogtemeter en barometer geven beide grafieken van de afgelopen 24 uur weer, waarbij ze elk elke tien minuten automatisch worden afgelezen. Je kunt terug bladeren door de stappen en de exacte hoogte en luchtdruk voor elk punt van de dag bekijken, en het geeft je ook een gemiddelde waarde van de afgelopen 6 uur.

Kompas

Het kompas kalibreert snel door het horloge in cirkels te draaien. Maar uiteraard betreft het een klok die kapot en of leeg kan raken. Dus neem altijd een kaart en een handmatig kompas mee onderweg!

Tijdwaarneming

Dit horloge heeft alle standaard tijdwaarnemingsfuncties, waaronder een stopwatch, timer en de mogelijkheid om talloze alarmen in te stellen. De tijd en datum kunnen handmatig worden ingesteld of door deze automatisch te laten synchroniseren wanneer deze via Bluetooth op uw telefoon is aangesloten. Je kunt ook kiezen of u een digitale of analoge tijdweergave op uw startscherm wilt hebben.

Fitness-tracking

Fitness-tracking is een ander gebied waarop de Vertix schittert. Naast VO2-metingen en aanbevelingen voor trainingsintensiteit en rust, vergelijkbaar met wat u zou vinden in sommige Garmin- en Suunto-modellen, biedt het ook 24/7 bloedzuurstofmonitoring om u te laten weten hoe jouw lichaam zich aanpast aan extreem grote hoogten en wanneer je veilig hoger kan gaan. Hoewel de meesten van ons deze functie niet elk weekend zullen gebruiken, is het een behoorlijk ongelooflijke tool.

De hartslag wordt ook elke 10 minuten bijgehouden en u kunt een grafiek van de afgelopen 24 uur aan metingen scannen. Dit is ook de belangrijkste functie die het volgen van slaap mogelijk maakt, en samen kunnen de twee nuttig zijn om te bepalen hoe u herstelt van zware inspanningen. Zoals bij alle horloges die polshartslagmeting bieden, moet je er rekening mee houden dat ze in nauwkeurigheid tussen gebruikers kunnen variëren en nooit zo nauwkeurig zullen zijn als een hartslagmeter met borstband. Dit soort trackingfuncties zijn geweldig om u inzicht te geven in algemene trends in uw conditie, maar vergeet niet om alles met een korreltje zout te nemen.

GPS

Dit horloge biedt zowel GPS als GLONASS, waarbij standaard alleen GPS is ingeschakeld. Als u beide gebruikt, wordt de nauwkeurigheid verhoogd, maar de levensduur van de batterij iets korter. Tijdens het testen heb ik vast kunnen stellen dat dit horloge zeer nauwkeurig is met zijn afstanden. Bij het vergelijken van de gevolgde routes na activiteiten met satellietkaarten, waren ze ook erg nauwkeurig. Zie bv de foto van de lijnen tijdens een krachttraining in een parkeergarage! 

Parkeergarage Elst

Software

Softwarematig wordt alles vastgelegd wat je nodig hebt per dag, week, maand en jaar. Zo houdt hij bij:

Active energy, Exercise time, Steps, Heartrate, Sleep, Training Load, Fitness index, Fitness level.

Je kan jouw trainingsprogramma’s maken en uploaden. Daarnaast kan je je watchfaces en alle schermen naar eigen inzicht aanpassen. De app ziet er mooi en overzichtelijk uit en is makkelijk in de bediening.

Conclusie

Dit horloge is comfortabel, zeer gebruiksvriendelijk, zeer nauwkeurig en een batterij die maar niet stopt. Nu Coros voortdurend firmware-updates vrijgeeft, inclusief het toevoegen van meer activiteiten om bij te houden, lijkt het erop dat deze alleen maar beter zal worden. Dit horloge is stijlvol genoeg en heeft de juiste mix tussen smartwatch-functies en serieuze bergcapaciteiten om de overgang van kantoor naar alpine te maken. Of je nu aan het wandelen bent in de Himalaya of aan het trailrunnen op de Posbank, de Vertix is ​​mijn keuze!! 

Geweldig in deze tijd!

Binnen de sport en de zelfstandige binnen de sport vallen harde klappen in deze tijd. Geen tot weinig inkomsten en veel onzekerheid over de toekomst. Net zoals in vele doelgroepen en vakrichtingen. Zo zit je er lekker in en timmer je goed aan de weg en zo moet je iedere euro omdraaien omdat je inkomsten wegvallen. Hoe geweldig is het dan dat een sponsor zoals Run2Day Arnhem Nijmegen met eigenaar Theo van Maanen, je volledig in het nieuw steekt en het vertrouwen in jouw uitspreekt! Dank je wel Theo voor het vertrouwen en dit geweldige pakket!  Op naar weer een mooie en vruchtbare samenwerking!

 

https://aan.run2day.nl/aan/nijmegen/

Trailruntrainer Hardlooptrainers NL

Aanstaande zondag mag ik weer! Heerlijk buitenspelen met gelijkgezinden. Opleiding Trailruntrainer gaat weer van start. Na twee dagen praktijk en theorie staat op dag 3 het examen op het programma. Didactisch lopen wij door de theorie en praktijk om straks dat gene wat jou is aangeleerd over te kunnen brengen naar jou lopers. Dus niet zo maar een veredelde clinic maar een gedegen opleiding geaccrediteerd door de Atletiek Unie 😉  Hier leer je technieken in klimmen en dalen en hebben het over de eventuele gear die je daarbij kunt gebruiken. En daar naast kijken we hoe je komt tot een gedegen op maat gemaakt loopschema of jaarplannen met alles wat daarbij komt kijken.  Maar 1 van de belangrijkste dingen die je aanleert is hoe breng je dat wat je hebt geleerd nu in de praktijk? Hoe maak je jouw lopers nu beter in de technieken en laat je hun angst overwinnen in het afdalen? En laat je ze ervaren dat een trailrun training echt anders is als een wegtraining of een stukje dribbelen door het bos 😉 Tot zondag! Ik heb er zin in.

Opleiding Running Bootcamp instructeur.

Altijd al harder, verder, leniger of sneller willen lopen? Of dit mee te geven aan jouw lopers die je traint? Krachttraining gericht op blessurepreventie voor jouw hele lichaam maar wel geënt op het trailen en of hardlopen? Dan zoek niet verder! Op zaterdag 7 maart 2020 geef ik weer een opleiding Running Bootcamp instructeur. Deze opleiding is voor een ieder die iets heeft met deze wijze van trainen. Of alleen voor zichzelf, voor voor zijn of haar atleten.

 

 

 

 

 

 

Ik laat je deze dag zien dat door gerichte oefeningen je hele grote stappen kunt maken. Dit doen wij uiteraard niet zo even 123. We beginnen met kleine oefeningen die al een groot verschil kunnen maken. Ik laat je zien, maar vooral voelen wat dit voor een effect heeft op jouw lichaam en waar je het voor doet. Alles met het eigen lichaam zonder attributen.

Op deze manier lopen wij jouw hele lichaam door. Op het eind kan je dmv het samenvoegen van een aantal oefeningen een hele gerichte Krachttraining geven.

Uiteraard beginnen wij in de ochtend met eerst een stuk theorie zoals trainingsleer Krachttraining en looptraining en waar deze elkaar kunnen versterken. Daarna naar buiten om de theorie om te zetten in de praktijk.

Deze dag start om 9.30 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. Plaats waar deze wordt gegeven ligt aan het aantal deelnemers maar is in de omgeving van Arnhem.

 

Deelnemen aan deze opleiding kost 195,00 incl btw.

Wat krijg Ik voor dit bedrag?

-Theoretische uitleg trainingsleer kracht en hardlopen;

-Praktijk buiten over de hoe, wat, waarom en waar voor;

-Koffie/thee en een lunch;

-Boek anatomie van het lichaam mbt Krachttraining;

-USB stick met 19 gb aan oefeningen;

-Trainerslicentie Atletiek Unie? Dan krijg je 4 licentiepunten toegewezen;

-Diploma “Running Bootcamp instructeur;

 

Wat kan ik na deze dag?
Na deze dag heb je een basis van wat er allemaal mogelijk is. Door deze zelf toe te passen wordt je er zelf steeds beter in. Door de oefeningen aan te leren creëer je je eigen trainingen. Door oefeningen samen te voegen creëer je snelle en gerichte Krachttraining tijdens de trainingen voor je zelf of voor jouw groep.

Wil je je opgeven of heb je nog vragen? Dan stuur een mail naar trailbonky@gmail.com

Tot 7 maart!!

 

 

 

 

 

Looptrainersdag 2019 Papendal.

Op 9 november mocht ik weer voor de Atletiek Unie tijdens de Looptrainersdag 3 workshops verzorgen. Allen met onderwerp Trailrunnen.

Blok 1: Trailrunnen hoe doe je dit en wat heb je nodig?
Blok 2: Trailrunkracht, anders trainen dan een weg-of baanatleet;
Blok 3: Trailrunning, hoe ziet zo’n training eruit?

Dit doe je niet alleen ivm de veiligheid. Je zit toch steeds met een 40 trainers op een klein oppervlakte. Dus waren Ron van Kooten (www.chiacharge.nl), Ewald van Dullemen (Trailruntrainer) en Jean Paul Frijns zo vriendelijk mij te assisteren om er zo 3 x een feestje van te maken! En een feestje werd het! De plek van de workshops werd mooi aangekleed met medewerking van de merken http://www.chiacharge.nl, https://www.hokaoneone.eu/nl/nl/home/ en https://www.instincttrailshop.nl/

Heel mooi om te zien hoe veel hardlooptrainers de tips en trucs oppakte en de theorie direct probeerde om te zetten in de praktijk👌

De hardlooptrainers konden daarnaast ook kennis maken met de Hoka challenger ATR 5 schoenen, onze uitgifte tafel was snel leeg. De meeste hardlooptrainers wilde maar graag testlopen op deze mooie trailschoenen van Hoka. We hadden er velen meegenomen en eenmaal bekend kwamen er ook nog ‘andere’ hardlooptrainers kijken naar de schoenen.

Verder hadden we een aantal test racevesten van Instinct NLB beschikbaar en hebben hier uitleg over gegeven. Ook hier werd goed gebruik van gemaakt.

Als ‘kers’ op de taart konden de hardlooptrainers ook nog de producten van Chia charge Nederland proeven gemaakt van echt voedsel, ook weer gretig gebruik van gemaakt.

Resumé: het was een inspirerende, leerzame en heerlijke trailrun dag op Papendal waarbij we onze liefde voor de sport en kennis konden overdragen. Wat een leuke feedback mochten wij die dag al ontvangen. Dus aan alle deelnemers, dank je wel voor jullie deelname! Mede door jullie hebben wij een hele dag een feestje kunnen vieren, TOP!!

Even prioriteiten stellen.

Ik kreeg al een bericht van de website met de woorden “jouw bezoekers hebben al enige tijd niets van jou gehoord” Dat klopt ook en heeft een reden. Begonnen aan een beroepsopleiding Docent Gevaarbeheersing en privé aan de opleiding Sportkunde. Daar naast geconfronteerd met het feit dat mijn vrouw en beste maatje Carolien borstkanker heeft. En ik kan je zeggen dan staat de wereld even op zijn kop. Deze week nog even de laatste onderzoeken afwachten. Maar zoals het er nu naar uit ziet wordt het een zwaar en pittig jaar. Zeker voor haar, maar ook voor het hele gezin. Oftewel gewoon …..nieuws! Maar er ontstaan ook weer hele mooie dingen. Zoals een hele hechte samenwerking binnen ons gezin waar aan iedereen een steentje bijdraagt. Echt top!

Dus bezoekers, ik ben niet weg 🙂 maar doe het even iets rustiger aan 😉

Train de Trainer Trailrunclinic Doetinchem

Op zaterdag 14 december mag ik weer een Trailrun clinic geven voor de Atletiekunie. Dit maal in Doetinchem te gast bij AV Argo. Na een stuk praktische theorie en uitleg materialen gaan we uiteraard een stukje dwalen, klimmen en dalen in de Kruisbergse bossen. Heb er zin in!! #2Fast4You #AtletiekUnie #HardlooptrainersNL #Instinct #Odlo #Casio #WSD30F #Leki #Scott #Trailrun4Fun #loveittrailit

#TraindeTrainer #Trailrunning #Trailruntrainers #Ciko66

Even geleden werd aan mij gevraagd of dat ik maatwerk kon leveren en mee wilde denken met Ciko66. De wens was een eigen Trailrungroep met gekwalificeerde trainers. Gisteren daarin de 1e stap gezet. Met 4 looptrainers gekeken wat men al wist, en waar de wensen lagen. Vervolgens met deze groep aan de slag gegaan in Beekhuizen. Specifieke technieken doorgenomen en oefeningen voor een snelle en korte Krachttraining. Laten zien dat als je deze zaken combineert jouw lopers heel snel resultaat zien. Aan het einde van de dag afgesloten met een certificaat. Dit is een ander traject als dit van HardlooptrainersNL. Immers deze is geaccrediteerd door de Atletiek Unie met 8 licentiepunten en diploma.

In september zal er worden gestart met de Trailrungroep. Woon je in Nijmegen of in de buurt en vind je het ook heerlijk met de juiste technieken door de bossen heen te zwerven? Dan meld je aan bij Ciko66! Kijk daar voor op http://www.ciko66.nl/trailtrainers-starten-eigen-training/ Of mail naar webredactie@ciko66.nl

%d bloggers liken dit: